Translate

12 декабря 2012

Примара «Донбас Опера»: «Летючий Голландець»


Режисер-постановник "Летючого Голландця" в Донецьку Мара Курочка (Німеччина)
Минулого тижня в Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. А. Солов’яненка стартував грандіозний українсько-німецький культурний проект – донеччани нарешті побачили довгоочікувану оперу Ріхарда Вагнера «Летючий Голландець», режисером-постановником якої стала німкеня Мара Курочка.
Романтична опера на три дії представлена  також з нагоди 200-річчя від дня народження легендарного німецького композитора.
– Це перше виконання творчого шедевру Ріхарда Вагнера в оперному театрі України за оригінальною партитурою автора на німецькій мові, –  розповідає режисерка.
З ініціативою постановки опери Вагнера виступили керівництво Донецького оперного театру (Донбас Опера) та Генеральне консульство Німеччини в Донецьку, яке придбало для театру оригінальний нотний матеріал  видавництва Breitkopf.
  Сьогодні Донбас – не лише край металургії та вугледобування, а тут можна послухати оперу, поставлену на сучасному європейському рівні! Нині Донецьк не тільки промислове місто, але й місто високої культури, –  зазначив Генеральний консул Німеччини в Донецьку Клаус Циллікенс.
 Робота над «Летючим Голландцем» тривала майже два роки. За цей час було подолано багато складних етапів – від мовного бар’єра до виготовлення костюмів, декорацій та постановочних репетицій. Ця опера стала яскравою подією не тільки для Донецька, а й для усієї України, оскільки в цьому міжнародному культурному проекті взяли участь вітчизняні, російські та німецькі постановники, художники, диригенти та виконавці.
Диригенти-постановники – народний артист України Василь Василенко, Михайло Синькевич (Маріїнський театр, м. Санкт-Петербург), хормейстер-постановник – народна артистка України Людмила Стрельцова, художники -сценографи – Момме Хінріхс, Торге Меллер, Юлія Харттунг (Німеччина); виконавці партій  Голландця – Андреас Макко (Німеччина), Даланда – Вальтер Фанк (Австрія),   Зенти – лауреатка міжнародних конкурсів Леся Алєксєєва (Національна опера України).
Керівник проекту – генеральний директор театру, заслужений діяч мистецтв України Василь Рябенький. Художні консультанти проекту – художній керівник «Донбас Опера», народний артист України Вадим Писарєв, директор компанії Pro Musica Classic Олександр Янков (Швейцарія).
Реалізація наймасштабнішого проекту стала можливою  завдяки підтримці Донецької обласної державної адміністрації, Донецької обласної ради, Посольства Німеччини в Україні, Генерального консульства Німеччини в Донецьку, Німецького культурного центру «Ґете-Інститут» у Києві і  компанії СКМ.
Слід зазначити, що в опері «Летючий Голландець» задіяні понад 300 артистів. Спеціально для вистави була створена масштабна палуба вагою 9 тон. Конструкція зафіксована під кутом для створення 3D ефекту. До речі, спецефектів у постановці вистачає.
Фантастична ілюзія підводного світу та бурхливого моря з кораблем-привидом обійшлася аж у 100 тисяч євро. Стільки коштує суперсучасний відеопроектор, який для Донецької опери придбали спонсори.
Таких приладів у театрах світу – всього 16. Однак витрати себе виправдали. Такої реалістичної опери ми ще не бачили.
  Завдяки використанню новітніх технологій публіка була заінтригована цікавими спецефектами, – ділиться враженнями головний диригент «Донбас Опера» Василь Василенко. – Вдалося зримо передати штормову стихію, несподівано з'являється на екрані корабель-примара і Голландець – капітан-блукач, а також розкривається сутність фантазій і переживань Зенти, доньки норвезького моряка Даланда.

Опера «Летючий Голландець» була однією із перших опер композитора, написаною ним за власним лібрето. Побачила світ опера у Дрездені в 1843 році. Сьогодні цей вагнерівський твір входить до репертуару багатьох оперних театрів світу.
Працюючи над постановкою режисерка Мара Курочка дещо змінила лібрето. В оригінальному варіанті це історія про нещасне кохання, у фіналі якої головна героїня Зента, щоб довести свою вірність Голландцеві, зводить рахунки з життям, кинувшись зі скелі.
У постановці Мари «Летючий Голландець» розповідається як сон-марення Зенти.
– Уві сні Зенти ми переживаємо події з її емоційного погляду. Перед нами з'являється обмежений, меркантильний, ворожий і зачерствілий світ, у якому правлять батько Зенти і Мері. Зента мріє про Голландця і бачить у ньому вигадану споріднену душу. У цій постановці для мене найголовніше  через історію Зенти передати особливості життя XIX сторіччя, наблизитися до нього, наскільки це можливо, виходячи з сучасної перспективи, оскільки я бачу сильні паралелі з нинішнім соціальним настроєм. Це не перша моя постановка Вагнера. Для мене було важливо знайти, що непокоїло людей у той час і провести паралель з сучасним світом. Я вважаю, ми не повинні забувати, що часто в погляді назад лежить значущий погляд у майбутнє, – говорить Мара Курочка.
Опера «Летючий Голландець» не тільки вже прикрашає репертуар театру, а і є його гордістю та доказом того, що для Донецької опери не має нічого неможливого, особливо, коли йдеться  про палку любов глядачів до оперного мистецтва.
Усі, хто не встиг подивитися «Летючого Голландця» у прем’єрні дні (8 та 12 грудня), зможуть переглянути виставу 14 і 17 лютого.


©

Комментариев нет:

Отправить комментарий