Translate

23 ноября 2013

Випадок у метро


 На Малій сцені Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру показали  виставу режисера Вадима Пінського «Обережно: двері зачиняються» за пєсою американського драматурга, кіносценариста Ніколаса Е. Баера  «Інцидент, або випадок у метро».
Вистава представлена в рамках пілотного проекту «Молодь для молоді».


У вагоні метро зустрічаються шість пар: молода родина з дитиною (Марина Степанова і Сергій Буц); закохана пара (Олена Лєсогорова і Іван Бессмолий); учитель історії з дружиною (Яна Зубарєва і Олександр Юрков); подружжя похилого віку (Сергій Кіхтенко і Влада Якубовська); двоє солдатів (Дмитро Нартов і Євген Гнатчук); Маккен (Олександр Філатов) та Отіс (Владислав Скульский). Крім них, у вагоні є ще один пасажир – усіма забутий і нікому непотрібний пяниця (у ролі Андрій Болдарев).
Кожного з наших героїв турбують власні проблеми та родинні суперечки, аж доки на одній із станцій у вагон не заходять хулігани – Джо Ферроне (Роман Горових) та Арті Коннорс (Петро Голубченко), які створюють справжній безлад та протягом години тероризують пасажирів. І ніхто із наших героїв не здатен протистояти цьому терору, бо почуття страху за власне життя паралізувало їх. Нікому і на думку не спало зупинити «молодиків» тоді, коли тільки все розпочинається.
Сцена з вистави
Фото В'ячеслава ПАЩУКА

Джо та Арті знущаються над пасажирами, психологічно вивертаючи їх життя на виворіт.
– Ідея вистави  виникла тоді, коли я шукала постановку для молоді нашого театру, – розповідає генеральний директор театру, заслужена діячка мистецтв України Наталя Волкова. – Мені хотілося, щоб у виставі були задіяні молоді виконавці – ті актори, які не завжди можуть себе проявити на Великій сцені. У виставі «Обережно: двері зачиняються» грає багато  артистів-вокалістів, і кожний з них гідно впорався зі своєю роллю.  Маючи Малу сцену, для нас найважливішим завданням було створити таку атмосферу, де б зміг відбутися діалог з молодим глядачем. Хотілося б, щоб молодь тягнулася за емоціями, відчуттями і щоб це стало поштовхом для прийняття якихось найважливіших рішень в  житті  і розуміння життєвих позицій.
Глядачі знаходяться зовсім поряд з тим, що відбувається у вагоні метро і становляться свідками жахливих подій.  Це, звичайно, напружує і хочеться виплеснути з себе всі емоції, але щось нас стримує так само, як і наших пасажирів. Що нами керує в таких екстремальних випадках, чому ми мовчимо, коли потрібно швидко діяти?
Не замислювались над цим? А варто, тому, що у такій ситуації може опинитись кожний із нас. Як правило, ми всі осторонь чужих проблем, аж доки самих це не стосується.
– У мене не було наміру навчити глядачів чомусь… Головне завдання полягало в тому, щоб  відбувся діалог – діалог всередині та діалог із глядачем. У цьому напрямку ми і працювали, – розповідає режисер-постановник.
Вистава Вадима Пінського здатна у свідомості створити справжню революцію, це дуже сильна і емоційна постановка.  Вона обовязково не залишить молодь байдужою, змусить задуматися, що відбувається в суспільстві, яку роль кожен із нас   відіграє в ньому  і чи варто жертвувати найдорожчим заради порятунку інших.
Незважаючи на те, що сам сценарій  Ніколаса Е. Баера  був написаний ще в 60-ті роки минулого століття, актуальність цього твору ще переживе не одне покоління, а може і більше, поки живуть люди.
©

Комментариев нет:

Отправить комментарий