Translate

27 ноября 2012

Технології «Донецького діаманту»

Стадіон "Донбас Арена" (м. Донецьк)

У 2009 році в центральній частині Донецька з’явилася споруда, яка викликала ажіотаж не тільки серед наших співвітчизників, а й серед закордонних гостей. Унікальна споруда — мегастадіон «Донбас Арена» в обрамленні прекрасного парку стала спортивно-культурним центром Донбасу. П’ятизірковий стадіон є символом і «Євро – 2012», на яке нарешті дочекалася футбольна Європа.

Літаюча тарілка», «Стадіон мрії», «Донецький діамант» – саме такими синонімами називають «Донбас Арену», яка  вже встигла завоювати серця мільйонів.

Вона не тільки захоплює своїм архітектурним виглядом, а й має багато технологічних особливостей, про які розповів  технічний директор ТОВ «Донбас Арена» Вадим ГУНЬКО.
Унікальність «Арени»
– П’ятдесятитисячна за кількістю місць «Донбас Арена»– перша у Східній Європі, спроектована і збудована відповідно до стандартів УЄФА для стадіонів категорії «Еліт», – розповідає технічний директор. –Будівництво «Донбас Арени» розпочалося ще в 2006 році, а вже наприкінці серпня 2009 року двері стадіону офіційно були відкриті для всіх бажаючих «зазирнути» в Європу. Донецьк і вся країна з неослабною увагою стежили за тим, як підростала Арена. Генеральним підрядчиком виступила відома компанія  ENKA,  а дизайн стадіону розробила компанія «АрупСпорт», яка  свого часу збудувала стадіони «Манчестер Сіті» (Англія), «Альянц Арена» (Німеччина), «Валенсія» (Барселона) та «Сідней» (Австралія).
Слід також зазначити, що «Донбас Арена» є унікальною архітектурною спорудою.

Перш за все, унікальність арени полягає в її незвичайному дизайнерському рішенні. Вона має ефект летючого даху і за формою нагадує «літаючу тарілку». Головною особливістю стадіону є його овальна форма, а також цілком скляний фасад. Дах арени нахилений у напрямку з півночі на південь, повторюючи нахил ландшафту. Це посилює природне освітлення й провітрювання поля. Зовнішнє підсвічування фасаду дозволяє стадіону в темний час доби сяяти, неначе діамант.

Якби ми зробили споруду рівною, горизонтальною, був би великий перепад висот, оскільки різниця відміток істотна між північною частиною стадіону і південною, – розповідає Вадим Гунько. – Ця архітектурна родзинка викликана ще й визначеною функціональністю. По-перше, це дозволило  зробити нахил  для покрівлі стадіону, і таким чином була досягнена головна мета – велика кількість сонячного світла потрапляє на поверхню футбольного поля, чим надає максимально природного ефекту освітлення. По-друге, частина покрівлі має  застеклення. Це корисно для росту трав’яного газону.
Також унікальністю стадіону є його місткість і паркова зона навколо нього. Це те, чого немає в жодного з європейських стадіонів. Тут висаджені десятки тисяч різновидів багаторічних рослин, є фонтани,власний ставок. І вся ця краса розташована на території  загальною кількістю 25 га.
У цьому, я вважаю, його одна з унікальних особливостей, — відзначив Вадим.
Дизайн стадіону

Внутрішній дизайн арени розроблений таким чином, щоб глядачі сиділи в одній чаші, а не на чотирьох окремих трибунах. Унікальність «Донбас Арени»  – і в особливій атмосфері, яка виникає завдяки стовідсотковому огляду футбольного поля з будь-якої точки глядацьких трибун. Передбачено 196 місць для людей з обмеженими можливостями та їх супроводу.
У будівлі стадіону є три ресторани, чотири бари для власників абонементів, лаунж-бар, десятки фаст-фудів, фітнес-центр. Тут розміщені фан-кафе, музей і фірмовий магазин ФК «Шахтар». Для корпоративних клієнтів «Донбас Арени» діє унікальна для України пропозиція – оренда  корпоративних лож, у яких створені всі умови для комфортного перегляду матчу в компанії бізнес-партнерів і колег. На «Донбас Арені» діє обладнання Wi-Fi для безпровідного Інтернету, що охоплює увесь стадіон і всі його приміщення.
У неігрові дні в ложах і приміщеннях арени зручно проводити корпоративні заходи: збори, презентації, прес-конференції й ділові прийоми. Стадіон може приймати також міжнародні конференції та виставки.
На «Донбас Арені» проводяться екскурсійні тури. Загальною концепцією їх є ознайомлення з унікальними характеристиками й особливостями арени, відвідування приміщень, де бувають футболісти, музею ФК «Шахтар» і фінал – похід до фірмового клубного магазину за сувенірами.
Окрім футбольних матчів, на стадіоні проводяться концерти і шоу. Оснащення арени та її акустична система дозволяють приймати тут не тільки вітчизняних артистів, але й закордонних мегазірок.
Події, що відбуваються на полі, одночасно транслюються на два світлодіодні екрани – кожний площею 92м². Це одні з найбільших екранів у Європі! Уздовж периметру ігрового поля розміщується лінія електронних рекламних щитів загальною довжиною 267 м.
«Донбас Арена» – домашній стадіон ФК «Шахтар» і спортивно-культурний центр столиці Донбасу. Крім того, вона розглядається як арена для проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів і Кубка УЄФА. П ‘ ятизірковий стадіон також готовий прийняти багато найпрестижніших змагань та інших заходів.   
– Така велика споруда, як правило, передбачає собою витрати  великої кількості енергетичних ресурсів, – звертаюся я до технічного директора. Скажіть, будь ласка, як це враховувалося у проекті  будівництва стадіону?
Теплопостачання «Донбас Арени» передбачено від власної котельні, розташованої в окремому будинку енергетичного центра за межами стадіону. Установлено 4 котли Viessmann. Котли обладнані пристроями безпеки, автоматикою регулювання та приладами контролю. Проектом передбачається автоматичне регулювання кількості тепла для потреб опалення і вентиляції залежно від температури зовнішнього повітря. Кожний котел поєднано з первинним контуром циркуляції системи теплопостачання та має власні насоси для стабільної роботи при виході з ладу одного з котлів. У теплових пунктах також діє установка пластинчастих теплообмінників для підключення систем теплопостачання підтрибунних приміщень за незалежними схемами. Також у теплових пунктах розташовані циркуляційні насоси місцевих систем теплопостачання, обладнання хімічної обробки сітьової води локальних систем і підтримання в них постійного тиску.
Обладнання котельні стадіону
– Новий стадіон «Донбас Арена» контролюється системою автоматизованого управління будівлею (BMS), яка більш відома під назвою «розумний будинок».
Перш за все, система BMS дозволить забезпечити максимальну безпеку глядачів і повний моніторинг усіх інженерних систем, що знаходяться на «Донбас Арені». А значить, дасть можливість повністю контролювати системи життєзабезпечення споруди.
Зокрема, «розумний будинок» включає моніторинг і управління ліфтами, системами вентиляції, електропостачання стадіону від міських підстанцій і внутрішніх дизельних генераторів, кондиціонування і опалювання.
За допомогою цієї технології можна щохвилини стежити за станом високовольтного устаткування, внутрішнього і зовнішнього освітлення, систем холодного і гарячого водопостачання й каналізації.
Крім того, BMS дозволяє контролювати системи безпеки та контролю доступу, охоронну сигналізацію й відеоспостереження, інженерні системи й устаткування за доглядом футбольного поля, а також системи протипожежної безпеки та багато іншого.
Серцем усієї системи є приміщення диспетчерської, де збирається  інформація у вигляді так званих мнемосхем на екранах моніторів.
 
Енергозбереження  в побуті стадіону
Одна з головних переваг п'ятизіркового донецького стадіону – унікальне живе покриття футбольного поля, яке обладнане сучасними системами дренажу, зрошення, аерації й підігріву. Якість газону «Донбас Арени» неодноразово була одобрена іноземними експертами. Щоб сприяти росту трави на полі, зберігаючи рівномірність і високу якість покриття, була розроблена спеціальна система додаткового освітлення окремих ділянок газону. Використання «світлових установок» дозволяє домогтися того, що трава усередині стадіону якісно не відстає від тієї, яка росте на відкритому повітрі, і навіть перевершує її.
На даху арени є спеціальний датчик освітлення, який фіксує кількість отримуваного травою світла на вулиці й усередині стадіону. Роботою датчика керує комп'ютерна програма. Виходячи з конкретних даних, здійснюється коректування програми й підсвічування певної ділянки поля. Відповідно до отриманої інформації, так само регулюється час та інтенсивність роботи установки.
Ми використовуємо найсучаснішу техніку, якої в Україні, зазначу, зовсім немає. В основному це англійська, японська, голландська техніка: газонокосарки, мала сільськогосподарська техніка з навісним обладнанням, спеціалізована техніка для догляду за газоном, у тому числі – за спортивним покриттям. Якщо казати про  енергозберігаючі технології, то, наприклад, футбольне  поле нового стадіону Донецька «Донбас Арена» обігрівається за допомогою гліколя, як теплоносія. Завдяки  насосам  Grundfos у труби подається 65-градусна суміш води і гліколя, що йде через труби, які прокладені під трав'яним газоном. Частину тепла вона віддає траві, а потім повертається в котельну з температурою 50 градусів, і знову йде по колу. Температура газону завжди скрізь однакова, незалежно від освітлення і конфігурації даху.
Для загального контролю стану поля в його багатошаровій фактурі встановлені спеціальні датчики –  за температурою, вологістю й насиченістю киснем. Але глядачі їх не побачать, і футболістам вони заважати не будуть   під час матчів датчики «сховаються» у відведені для них коробки. Так само працюють і спринклери, за допомогою яких трав`яне покриття  зрошується, бо їх під полем аж 22. Подібні ноу-хау зараз широко практикуються в Європі  на  полях для гри в гольф.
 Під полем також прокладені системи аерації і дренажу, які працюють автоматично. Якщо пройде злива, дренаж уключиться сам, і методично відкачуватиме з газону воду.

Так само працює і система зрошування. Літом, у посушливі дні, вона автоматично включатиметься, і підтримуватиме необхідну для природного газону вологість.
На випадок надзвичайної ситуації на «Донбас Арені» передбачені резервні насоси та інше обладнання.
Це ще один із елементів енергозберігаючих технологій, що дозволяє економно витрачати паливно-енергетичні ресурси для підтримки оптимальної температури в товщі  трав’яного газону.
– Які ще енергозберігаючі технології передбачені на «Донбас Арені»?
– У нас ще немає сонячних батарей і  ми ще не використовуємо силу вітру та біотехнології. Поки що використовуються традиційні речі, які повинні бути на будь-якому об’єкті – теплова ізоляція труб, приміщень, що опалюються, енергоефективне обладнання, понад усе – сучасні котельні Viessmann, автоматизовані котельні. Безперечно, це і енергозберігаючі технології, які були використані  для громадських зон, зовнішнє освітлення. Ми використовуємо тільки енергозберігаючі лампи. Усе підсвічування фасаду  «Донбас Арени» вирішено за допомогою світлодіодних ламп та світильників. Основна частина  фасаду  підсвічується синім світлом, а периметр верхньої частини покрівлі –  білим, створюючи ефект покрівлі, що витає. Монтаж десятків тисяч світлодіодів здійснений з внутрішньої сторони  фасаду . Але головна особливість точкового  підсвічування   фасаду   «Донбас  Арени» –  її енергоефективність. Споживати електроенергії  підсвічування  буде всього 50-60 кіловат на годину.  Це дуже мало, традиційні люмінесцентні або металогалогенові  світильники  споживали б у даному випадку сотні кіловат на годину.
– Чи багато стадіон витрачає енергії на добу?

– У нас технічні умови  йдуть із розрахунку 7 МВт, але витрачаємо ми набагато менше. Зрозуміло, що незважаючи на те, що використовуються енергозберігаючі технології, усе одно витрачаємо кількість електроенергії достатньо для електропостачання мікрорайону. Зараз ми ведемо роботу  по мінімізації витрат на електроенергію в розумних межах.
У нас є програма, коли за певним графіком включається зовнішнє освітлення. Наприклад, о 16.30 включається все освітлення (100%), о 24.00 – 50%, о 2 годині ночі й до ранку – 30% освітленості.
«Донбас Арена» – стадіон майбутнього
– У нас розроблено проект інфрачервоного обігріву чаші арени. Завдяки такому проектові, в холодну пору року трибуни на «Донбас Арені» опалюються: різниця із зовнішньою температурою витримується в межах 10 °C. Опалювання стадіону – виняткове рішення його інвесторів, воно не є обов`язковою умовою для стадіону при отриманні ним статусу категорії «Еліт».  Донецька арена значною мірою перевершує вимоги, що їх висувають до стадіонів цієї категорії.
Також у нас діє система обігріву литкових м’язів для футболістів. Це дуже актуально, особливо взимку, адже наші запасні футболісти завжди повинні бути в гарній формі.
«Донбас Арена» – стадіон майбутнього. Саме тому на ньому спроектовані сервіси під майбутню модернізацію. Тобто усі технологічні новинки, що з часом з’являтимуться, будуть впроваджуватись на «Арені». Це дозволить стадіону завжди залишатись найсучаснішим.



©

Комментариев нет:

Отправить комментарий